Paula: Witam mam problem z zadaniem bardzo bym prosiła o pomoc

Wynik zadania zapisz w notacji wykładniczej.
a)Powierzchnia skrzydeł much wynosi 1,2 x 10
-5 m
2 a skrzydeł Boeinga 747 B-510m
2.
Ile razy skrzydła boeinga są większe od skrzydeł muchy?
b)Wirus ospy o wielkości 2,5 x 10
-7 m jest jednym z największych wirusów.Najmniejsze
wirusy są 25 razy mniejsze.Oblicz ich wielkość.
c)Powierzchnia Danii równa jest 4,3 x 10
4 km
2. Do królestwa Danii należą jeszcze
Grenlandia o powierzchni 2,2 x 10
6 km
2 i Wyspy Owcze o powierzchni 1,4 x 10
3 km
2.
Oblicz powierzchnie Królestwa Danii.
Bardzo bym prosiła o pomoc

Z góry dzieki
13 wrz 10:21
Jakub: a)
510 = 5,10 * 102
i teraz dzielisz
5,10*102
-------------- ≈ 4,17 *107 (tyle razy większe są skrzydła Boeinga od skrzydeł muchy)
1,2*10-5
b)
25 = 2,5*10
i znowu dzielisz
2,5*10-7
--------------- = 1*10-8 = 10-8 m
2,5*10
c)
Sprowadzasz wszystkie potęgi do jednakowego wykładnika i dodajesz
4,3*104 + 2,2*106 + 1,4*103 =
4,3*10*103 + 2,2*103*103 + 1,4*103 =
43*103 + 2200*103 + 1,4*103 = 2244,4*103 km2
13 wrz 23:04
Paula: dzieki
15 wrz 08:15