Geometria analityczna
Justyyyna: odcinek o końcach A(−2,−1) i b(2,3) jest podstawą trójkąta ABC. Wierzchołek C należy do wykresu
funkcji f(x) = x2+6x+10. Wyznacz współrzędne punktu C, tak aby pole trójkąta było
najmniejsze. Ile wynosi to pole?
19 mar 19:28
Basia:
C=(x; x
2+6x+10)
AC
→ = [x+2; x
2+6x+11]
AB
→ = [4;4]
d(AC
→;AB
→) = (x+2)*4 − (x
2+6x+11)*4 = 4(−x
2−5x−9) = −4(x
2+5x+9)
x
2+5x+9 > 0 dla każdego x bo Δ = 25−36 <0
czyli
|d(AC
→;AB
→)| = 4(x
2+5x+9)
P = 2(x
2+5x+9) = 2x
2 + 10x + 18
znajdź najmniejszą wartość tej funkcji
20 mar 03:32