prawdop.
Aniaaa: Pomoże ktoś ?
zad 1.Oblicz prawdopodobieństwo sumy zdarzeń A,B=Ω jeżeli P(A)=23 P(B)=14 i P(P U
B)=56
Janek191:
Zapewne powinno być:
Oblicz prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń A, B ∊ Ω, jeżeli
| | 2 | | 1 | | 5 | |
P(A) = |
| , P( B) = |
| i P( A ∪ B) = |
| |
| | 3 | | 4 | | 6 | |
Korzystamy z wzoru
P( A ∪ B) = P( A ) + P ( B) − P( A ∩ B) ⇒
P( A ∩ B ) = P( A ) + P( B) − P( A ∪ B)
czyli
| | 2 | | 1 | | 5 | | 8 | | 3 | | 10 | | 1 | |
P( A ∩ B) = |
| + |
| − |
| = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 6 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
====================================