Równanie kwadratowe z parametrem
TheLawPL: Wszystkie zadania ze zbioru "Matura zbiór zadań cz. 1" Podkowy
Proszę o łopatologiczne i czytelne wyjaśnienie (matma rozszerzona, więc niektórych rzeczy nie
ogarniam)
1. Dla jakich wartości parametru m równanie
x2−(m−5)x+m2−6m+5=0
ma dwa pierwiastki rzeczywiste różnych znaków?
2. Dla jakich wartości parametru m równanie
(2m2+m−1)x2+(5−m)x−6=0
ma dwa różne pierwiastki jednakowych znaków?
3. Dla jakich wartości parametru m rzeczywiste pierwiastki równania
2x2−(m−1)x+m+1=0
są liczbami ujemnymi?
Na razie tyle
19 mar 19:14
lolo: wzory vietea ogarnij
19 mar 19:16
Licealista_Theosh:
1) Założenia.
Δ>0
x1*x2<0
19 mar 19:18
lolo: 1.
Δ>0 liczysz to (jakie bedzie m dla sytuacji gdzie delta >0)
skoro sa rózne znaki to x
1*x
2 < o bo plus * minus daje minus
jelsi mialbys parametr przy x
2 to pamietaj o założeniu a≠ 0 bo gdyby a = 0 to nie bylaby to f
kwadratowa i wykluczylbys mozliwosc dwoch pierwiastkow
19 mar 19:19