Oblicz logarytm jeśli wiadomo...
Monika: Oblicz, jeśli wiadomo, że logd a=1/2
a) log1/a • logb 1/c • log1/c 1/d
19 mar 18:54
ICSP: brakuje czegoś
19 mar 19:00
Monika: tak było w podręczniku...
19 mar 19:02
ICSP: no to podręcznik kłamie albo ty nie widzisz ze pomniałaś o jednej rzeczy
19 mar 19:04
Monika: raczej bym zauważyła... a to czego twoim zdaniem brakuje?
19 mar 19:06
ICSP: przed pierwszą kropką 1/b albo dużego nawiasu obejmującego dwa ostatnie logarytmy
19 mar 19:06
Monika: zapomniałam dopisać... sorki dopiero teraz zauważyłam... powinno być log1/a 1/b
19 mar 19:08
Monika: zapomniałam dopisać... sorki dopiero teraz zauważyłam... powinno być log1/a 1/b
19 mar 19:08
Monika: zapomniałam dopisać... sorki dopiero teraz zauważyłam... powinno być log1/a 1/b
19 mar 19:08
ICSP: Znasz wzór na zmianę podstawy logarytmu ?
19 mar 19:10
Monika: tak.. tylko cos mi nie bardzo wychodzi
19 mar 19:11
ICSP: masz dany logarytm o podstawie d. Tak więc wystarczy zmienic wszystkie logarytmy na właśnie tą
podstawę :
| | logd b | | | | | |
= |
| * |
| * |
| |
| | logd a | | logd b | | | |
19 mar 19:16
Monika: dzięki wielkie
19 mar 19:17
Monika: a mam jeszcze pytanie... dlaczego te ułamki z log1/a 1/b tak się zamieniły?
19 mar 19:21
ICSP: 1. Zmień podstawę na d
2. Zapisz obydwa jako a−1 oraz b−1
3. Skorzystaj ze wzoru loga bc = c * loga b
4. Zauważ ze minusy się skrócą
19 mar 19:26
Monika: no to teraz wszystko już rozumiem

dziękuję
19 mar 19:29