Zbior wartosci
321: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = x
2 + |log
x2013| * log
2013x
Nie wiem "od której strony" zacząć
19 mar 18:36
Mila:
x>0 i x≠1
| | log20132013 | |
logx2013= |
| |
| | log2013x | |
Dalej sama?
19 mar 18:45
Godzio:
x > 0, x ≠ 1
Dla x ∊ (0,1) mamy:
x2 − logx2013 * log2013x = x2 − log2013xlogx2013 = x2 − log20132013 = x2 − 1
Dla x ∊ (1,∞) mamy:
x2 + 1
No to chyba dalej wiadomo (−1,0)U(2,∞)
19 mar 18:46
Trivial:

D: x > 0, x ≠ 1
| | log20132013 | | 1 | |
logx2013 = |
| = |
| |
| | log2013x | | log2013x | |
| | log2013x | |
f(x) = x2 + |logx2013|*log2013x = x2 + |
| |
| | |log2013x| | |
| | ⎧ | x2+1 dla x > 1 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x2−1 dla x ∊ (0,1) | |
ZW
f = { f(x) : x > 0, x≠1 } = { x
2+1 : x > 1} ∪ { x
2−1 : x ∊ (0,1) }
= (2,
∞) ∪ (−1,0) = (−1,0) ∪(2,
∞).
19 mar 18:51