prawdopodobieństwo
kaśku: Z tablicy liczb dwucyfrowych wylosowano jedną liczbę. Prawdopodobieństwo,że wylosowano jedną
liczbę podzieloną przez 9 lub 5 jest równe:
a)290 b)2690 c)2890 d)4590
19 mar 18:23
yeti: licz dwucyfrowych jest 90
liczby podzielne przez 5 to {10,15,20,25,30,35,40,45,50,55,60,65,70,75,80,85,90,95}
zatem jest ich 18 bo przeciez 90:5 =18
liczby podzienlne przez 9 to {18,27,36,45,54,63,72,81,90} zatem jest ich 9 z wiadomych wzgledow
liczba 9 odpada dlatego 90:9=10 jednak 10−1 =9
teraz czesc wspolna czyli liczby podzielne przez 5 i 9 jednoczesnie to {45,90} czyli 2 liczby
zatem szukane prawdopodobienstwo to (18+9−2) : 90 czyli odp powinna byc 25/90
19 mar 18:41
yeti: kurde jeszcze przeciez liczba 99 dzieli sie przez 9 zatem faktycznie jest bich 10 sory za blad
19 mar 18:43
yeti: odp: B)
19 mar 18:43
kaśku: liczby podzienlne przez 9 to {18,27,36,45,54,63,72,81,90,99} zatem jest ich 10z wiadomych
wzgledow
CZYLI TO POWINNO BYĆ TAK ?
19 mar 18:53
yeti: tak
19 mar 22:57
yeti: nie wiem wlasnie dlaczego napisalem wczesniej tak, ze liczba 9 odpada skoro dziele 90 przez 9
to juz liczby 9 czli liczby jednocyfrowej nie biore pod uwage bo ( liczba 90 reprezentuje
liczby dwucyfrowe od 10 do 99 jest ich wlasnie 90 dlatego jak podzielisz 90 przez 9 otrzymasz
10 czyli masz 10 takich cyfr ktore dziela sie przez 9 i sa dwucyfrowe akurat udalo sie tak ze
wyszedkl wynik bez zadnej reszty czyli wlasnie 10 )
19 mar 23:02
karola: rzucono dwa razy kostką szescienna , prawdopodobienstwo ze suma oczek jest nie wieksza niz 4
jest rowne?
5 mar 16:54
karola: czekam na szybka odp..
5 mar 16:55