umpuc
Kipic: Jak narysować

W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym tangens kąta zawartego między przeciwległymi
krawędziami bocznymi wynosi 2
√6.
Przez wierzchołek ostrosłupa poprowadzono przekatna podstawy niezawierajaca spodka wysokości
poprowadzono plaszczna. Oblicz tg kąta a zawartego miedzy ta plaszczyzna a plaszczyzna
podstawy
Niemam pojęcia jak narysować ta sytuacje
19 mar 18:17
dero2005:
ta treść wygląda tak jakby pisał ją ktoś kto nie zna jezyka polskiego, nic z niej nie wynika
19 mar 18:45
Kipic: jedyny blad to ma byc "plaszczyzna " reszta jest w pożo
19 mar 21:24
Kipic: zamiast " poprowadzono plaszczyzna " ma byc poprowadzono plaszczyzne "
19 mar 21:24
Kipic: Sry jednak żle przepisane wiec się poprawie i przepiszę jeszcze raz : więc tak :
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym tangens kąta zawartego między przeciwległymi
krawędziami bocznymi wynosi 2
√6 . Przez wierzchołek ostrosłupa oraz przekątną podstawy
niezawierającą spodka wysokości poprowadzono płaszczyznę .
Oblicz tangens kąta α zawartego między tą płaszczyzną płaszczyzną podstawy.
Nie mam pojęcia jak ma wyglądać rysunek proszę o pomoc

Z góry dziękuje za pomoc
19 mar 21:58
dero2005:

nie rozumię pierwszego zdania
19 mar 22:07
Kipic: ale wszystko przepisałem tak jak należy
19 mar 22:18
krystek: Tylko nie za pierwszym razem!
19 mar 22:21
Kipic: no tak za 1 żle
ale odpowiedziałem pisząc : "ale wszystko przepisałem tak jak należy"
na ten wpis : " nie rozumię pierwszego zdania "
19 mar 22:26
dero2005:

dane tg γ = 2
√6
1 − cos
2γ = 24 cos
2γ
25cos
2γ = 1
wzór cosinusów
(2a)
2 = 2l
2 − 2l
2cosγ
4a
2 = 2l
2 − 2l
2*
15
2a
2 = l
2 − l
2*
15
2a
2 = l
2(1−
15)
2a
2 = l
2*
45
10a
2 = 4l
2
H
2 = (
a√102)
2 + a
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tg α =
√14
20 mar 07:40
Seba: Tam gdzie masz H2 = l2 + a2 jest blad. Powinno byc H2 + a2 = l2
3 maj 00:15
sierotka marysia:
Sierotka Marysia ma 20 piłeczek w czterech kolorach: żółtym, zielonym,niebieskim i czarnym
17 piłeczek nie jest w kolorze zielonym, 5 jest czarnych i 12 nie jest żółtych
Ile niebieskich piłeczek ma sierotka Marysia?
21 mar 19:53