| 4 | ||
= | ||
| 5 |
| 120 | ||
a1 + a1 *q = 120 ⇒ a1*( 1 + q ) = 120 ⇒ a1 = | ||
| 1 + q |
| a1 | |
= 125 ⇒ a1 = 125* ( 1 − q ) | |
| 1 − q |
| 120 | |
= 125*( 1 − q ) | |
| 1 + q |
| 1 | ||
q2 = | ||
| 25 |
| 1 | ||
q = | ||
| 5 |
| 120 | 120 | 5 | |||||||||||||||||||
a1 = | = | = 120* | = 100 | ||||||||||||||||||
|
| 6 |
| 1 | ||
a1 = 100 i q = | ||
| 5 |
| 1 | ||
an = a1*qn −1 = 100*( | ) n − 1 | |
| 5 |
| 4 | 1 | 4 | ||||
an = | ⇔ 100*( | ) n − 1 = | / : 100 | |||
| 5 | 5 | 5 |
| 1 | 4 | 1 | 1 | |||||
( | )n − 1 = | = | = ( | )3 | ||||
| 5 | 5*100 | 125 | 5 |
| 4 | ||
Odp. Czwarty wyraz tego ciągu jest równy liczbie a = | . | |
| 5 |
| 120 | ||
a1 + a1 *q = 120 ⇒ a1*( 1 + q ) = 120 ⇒ a1 = | ||
| 1 + q |
| a1 | |
= 125 ⇒ a1 = 125* ( 1 − q ) | |
| 1 − q |
| 120 | |
= 125*( 1 − q ) | |
| 1 + q |
| 1 | ||
q2 = | ||
| 25 |
| 1 | ||
q = | ||
| 5 |
| 120 | 120 | 5 | |||||||||||||||||||
a1 = | = | = 120* | = 100 | ||||||||||||||||||
|
| 6 |
| 1 | ||
a1 = 100 i q = | ||
| 5 |
| 1 | ||
an = a1*qn −1 = 100*( | ) n − 1 | |
| 5 |
| 4 | 1 | 4 | ||||
an = | ⇔ 100*( | ) n − 1 = | / : 100 | |||
| 5 | 5 | 5 |
| 1 | 4 | 1 | 1 | |||||
( | )n − 1 = | = | = ( | )3 | ||||
| 5 | 5*100 | 125 | 5 |
| 4 | ||
Odp. Czwarty wyraz tego ciągu jest równy liczbie a = | . | |
| 5 |