Proszę serdecznie o pomoc!
asia191290: Prostokąt, którego długości boków są w stosunku 2 : 3 obracamy wokół
krótszego boku o pełny kąt. Objętość powstałego walca wynosi 42 √2 πcm2
Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca.
19 mar 18:04
dero2005:
V = πa
2*b = 42
√2π
a
3 = 28
√2
a =
3√28√2
P
c = 2πa
2 + 2πa*b = 2πa( a+b) = dokończ
19 mar 18:29
asia191290: Dziękuję serdecznie!
19 mar 18:34
dero2005:
obróciłem go wokół dłuższego boku więc wynik może być inny niż w odpowiedzi, ale na podstawie
tego zmień dane
V = πb
2*a = 42
√2π
b
2*a = 42
√2
(
3a2)
2*a = 42
√2
itd
19 mar 18:34