.....
x: zad1 miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby naturalne ktorych suma jest rowna 8 a
roznica 6 zbiorem wartosci funkcji f jest przedzil <−3, ∞)wyznacz wzor funkcji f i zapisz go w
postaci kanonicznej zad2w okrag wpisano trojkat rownoramienny ABC o podstawie AB dlugosci 6cm
i kacie miedzy ramionami o mierze 45 oblicz pole trojkata ABC zad 3 dany jest wieszcholek
A=(−4,3) B=(4,−1) trojkata ABC prosta l o rownaniu y=x+7 jest osia symetri tego trojkata
wyznacz wspolrzedne wierzcholka C
19 mar 18:03
1 kwi 14:45
irena_1:
1.
f(x)=ax
2+bx+c
b=−8a
x
1−x
2=6
(x
1−x
2)
2=36
x
12+x
22−2x
1x
2=36
(x
1+x
2)
2−4x
1x
2=36
c=7a
f(x)=ax
2−8ax+7a
Δ=12a
Δ=(−8a)
2−4a*7a=64a
2−28a
2=36a
2
36a
2=12a
a ≠ 0
1 kwi 14:58
irena_1:
2.
a− długość ramion
6
2=2a
2−2a
2 cos45
0
a
2(2−
√2)=36
a
2(4−2)=36(2−
√2)
a
2=18{2−
√2)
| | 1 | | √2 | | 9(2√2−2) | |
P= |
| *18(2−√2)sin450=9(2−√2)* |
| = |
| =9(√2−1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1 kwi 15:02
irena_1:
3.
A=(−4, 3)
B=(4, −1)
Prosta y=x+7 zawiera punkt A, czyli punkt C jest symetryczny do B względem tej prostej
Prosta BC
y=−x+k
−1=−4+k
k=3
BC: y=−x+3
O− środek odcinka BC
y=x+7
y=−x+3
x=−2
y=5
O=(−2, 5)
C=(a, b)
a=−8 i b=11
C=(−8, 11)
1 kwi 15:12