nierówność
karol: Rozwiąż nierówność:
1+
√x + 5 > x
Najpierw wyliczyłem dziedzinę, x≥5
I teraz mogę to rozwiązać w dwóch przedziałach? Najpierw x∊<−5;0) i wtedy podnoszę do kwadratu
i mam:
1 + x + 5 < x
2
I potem drugi przedział, x∊<0;
∞) i wtedy
1 + x + 5 > x
2
19 mar 18:00
karol: zrobiłem tak i wynik wyszedł x∊<−5;−2) U <0;3>
dobrze czy źle? jak źle to jak inaczej, bo nie mam pomysłu
19 mar 18:01
karol: pomoże ktoś?
19 mar 19:04
karol: ostatnia próba
20 mar 16:18
jikA:
Niestety ale źle podnosisz do kwadratu.
20 mar 16:26
jikA:
Przenieś coś na prawo abyś miał sam pierwiastek z lewej strony.
20 mar 16:28
dawid: −x2 + x + 6 >0
Δ= 25
√Δ =5
x1= 3
x2 = −2
x ∊ (−2,3)
20 mar 16:40