matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie na dowodzenie prawdopodobieństwo
gg:
2
1
Wykaż, że niemożliwe są dane P(A)=
i P(AUB)=
. Oblicz P(B∩A').
3
2
19 mar 17:48
Mila:
B∩A'=B\A P(B∩A')=P(B\A) P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B) , P(B\A)=P(B)−P(A∩B)
1
2
=
+P(B\A)⇔
2
3
3
4
−
=P(B\A)⇔
6
6
−1
P(B\A)=
<0, a to jest niemożliwe bo z def. prawdopodobieństwo zdarzenia jest nieujemne.
6
19 mar 17:58