funkcja kwadratowa-zadania
Melitap: 1. Wykaż, że nie istnieje taka wartość parametru m, dla której równanie x2+ (m+1)x + m2+1=0
ma rozwiązanie.
2.Dla jakich wartości parametru m równanie ma co najmniej jeden pierwiastek
1/2x2 − (m−2)x+m−2=0
19 mar 17:44
Melitap: Nie potrafię sobie poradzić.
19 mar 18:48
ICSP: a kiedy równanie kwadratowe nie ma rozwiązań ?
19 mar 18:49
Melitap: Gdy delta jest mniejsza od 0
19 mar 19:22
Licealista_Theosh: 2)
Δ≥0
19 mar 19:23
ICSP: No widzisz . Wystarczy zatem pokazać w pierwszym że nie ważne jaka liczbę wstawisz pod m delta
tego równania kwadratowego i tak wyjdzie ujemna
a = 1
b = (m+1)
c = m
2 + 1
Podstawić to do wzoru na deltę i pokazać co trzeba
19 mar 19:24
ICSP: W drugim analogiczna sytuacja tylko trzeba wyznaczyć wartości m dla których Δ ≥ 0
19 mar 19:25
Melitap: Dziękuję za odpowiedz.
19 mar 19:33