wyznacz trójmian kwadratowy
Magda078: jeden pierwiastek trójmianu kwadratowego jest trzy razy większy od drugiego wyznacz ten
trójmian wiedzac ze parabola bedaca jego wykresem ma wierzcholek w punkcie (4,2)
19 mar 17:26
Mila: Prosta x=4 jest osią symetrii paraboli
x
2=3x
1
x
1=2 i x
2=6
f(x)=a(x−4)
2+2 postać kanoniczna
f(x)=a(x−2)(x−6) postać iloczynowa
f(4)=2
a(4−2)*(4−6)=2
a*2*(−2)=2
| | −1 | |
f(x)= |
| (x−2)(x−6) postać iloczynowa |
| | 2 | |
| | −1 | |
f(x)= |
| x2+4x−6 postać ogólna |
| | 2 | |
19 mar 17:52