napisz równanie
Mariusz: Napisz równanie okręgu:
a)o środku w pkt S=(−1,2) i przechodzącej przez pkt A=(3,4)
b)o średnicy któej końcami są pkt A=(−8,3) i B=(2,5)
19 mar 17:01
Mariusz:
19 mar 17:16
Mariusz: Napisz równanie okręgu:
a)o środku w pkt S=(−1,2) i przechodzącej przez pkt A=(3,4)
b)o średnicy któej końcami są pkt A=(−8,3) i B=(2,5)
19 mar 17:17
Mila:

a)
o środku w punkcie S=(−1,2) i przechodzące
go przez punkt A=(3,4)
r=
√42+22=
√20
(x+1)
2+(y−2)
2=20
19 mar 17:38
Krzysiek : Mariusz do a
Zauwaz ze odleglosc punktu S do punktu A co to jest ? Jest to promien
Wiec wylicz ze wzoru dlugosc odcinka SA i podniesc go do 2 w rownaniu okregu.
b) Jesli nie chcesz dZialac na wektorach to policz dlugosc odcinka AB podziel na 2 i masz
promien Wiec rownanie okregu (ja nie licze ) bedzie takie
(x−xs)2+y−ys)2=r2
(x−(−1)2+(y−2)2= policzony r 2
(x+1)2+(y−2)2=policzony r2−−−−−−−−−−−−dla a i b
19 mar 17:53