matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Mila:
Rozwiąż równanie (3x
2
+5x−2)(3−2/3x)=0
19 mar 16:53
bezendu:
2
(3x
2
+5x−2)(3−
x)=0
3
Δ=5
2
−4*3*(−2)=49
√
Δ
=7 x
1
=−2
1
x
2
=
3
1
(x+2)(x−
)(x−4,5)
3
1
x=−2 lub x=
lub x=4,5
3
19 mar 16:56
Mila:
Dzięki !
19 mar 17:04