Oblicz długość wysokości
Kasia: Oblicz długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka A trójkąta ABC, gdy A=(0;1) B=(−2;4)
C=(4;2)
19 mar 16:34
pigor: ... , np. tak : BC
→= [4+2, 2−4]= [6,−2]= 2[3,−1] , to
h : 3x−y+C=0 i 3*0−1+C=0 ⇒ C=1 i
3x−y+1=0 − szukane równanie wysokości;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub inaczej : a
AB=
2−44+2= −
26=−
13 , to a
h=3 , więc
h : y=3x+b i 1=3*0+b ⇒ b=1 i
y=3x+1 ⇔
3x−y+1=0 . ...
19 mar 16:43
pigor: ... o kurcze to nie koniec, bo należało obliczyć długość tej wysokości,
ale może ktoś inny się tym pobawi . ...
19 mar 16:47
Skipper:
... napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty B i C a potem policz
odległość punktu A od tej prostej −
19 mar 16:52