Wektory
Mariusz: Mamy dany punkt A=(2,1) i B=(4,2), które są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Trzeba
znaleźć współrzędne środka okręgu opisanego na tym kwadracie. Będzie to połowa długości
wektora AC lub BD. Wiem, że będą dwa możliwe rozwiązania. Próbuję zrobić to zadanie, ale cały
czas gdzieś muszę popełniać błąd merytoryczny.
Wektor AB będzie równy = (2,1) zaś BC = (x−4,y−2) gdzie x i y współrzędne punktu C. Tak więc :
(x−4)*2+(y−2)*1=0, ponieważ te wektory są prostopadłe.
dodatkowo |AB|=|BC| więc 5=(x−4)2+(y−2)2
po podstawieniach wychodzi mi równanie 0=x2−8x+13
pierwiastek z delty = 2√3
po obliczeniu pierwiastków równania jest problem, ponieważ długość BC, która wychodzi mi 9 nie
jest równa AB.
Bardzo proszę o pomoc, możliwe że popełniłem jakiś kardynalny błąd za który z góry przepraszam.
19 mar 16:14
Mariusz:
19 mar 16:28
Mariusz: Dobra znalazłem, nie umiem liczyć dzielić przez 5....
19 mar 16:31