prawdopodobieństwo
Młoda: W klasie III jest o 40% więcej dziewcząt niż chłopców
a) oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że losowo wybrana osoba z tej klasy jest dziewczyną
b) oblicz ile osób liczy ta klasa jeśli prawdopodobieństwo losowego wyboru dwuosobowej
delegacji, w której skład wejdzie chłopiec i dziewczyna jest równa 0,5
19 mar 15:35
Patronus:
n − ilość chłopców
1,4n − ilość dziewcząt
a)
|Ω| = 1,4n
2
|A| = 1,4n
b)
| | | | (1,4n2−1)*1,4n2 | |
|Ω| = | = |
| |
| | | 2 | |
|A| = 1,4n*n
| | 1,4n2 | | 2 | | 1 | |
P(A) = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | (1,4n2−1)*1,4n2 | | 2 | |
1,4n
2 − 1 = 4
1,4 n
2 − 5 = 0 |*10
14n
2 − 50 = 0
7n
2 − 25 = 0
No niestety pewnie gdzieś się pomyliłem

, ale sposób raczej ok
19 mar 16:06
Janek191:
n − ilość chłopców
n + 0,4 n = 1,4 n − ilość dziewcząt
n + 1,4 n = 2,4 n − ilość uczniów
a)
| | 1,4 n | | 14 | | 7 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| |
| | 2,4 n | | 24 | | 12 | |
======================================
b)
| | | | (2,4 n) ! | |
I Ω I = | = |
| |
| | | 2*(2,4n − 2) ! | |
I A I = n*1,4 n = 1,4 n
2
| | 1,4 n2 | | 1 | |
P(A ) = |
| = |
| |
| | | (2,4 n) ! | |
| | | 2*( 2,4 n − 2) ! | |
| | 2 | |
n = 15
======
1,4 n = 1,4 *15 = 21
razem
15 + 21 = 36
=============
Ta klasa liczy 36 uczniów.
======================
19 mar 17:24
Janek191:
n − ilość chłopców
n + 0,4 n = 1,4 n − ilość dziewcząt
n + 1,4 n = 2,4 n − ilość uczniów
a)
| | 1,4 n | | 14 | | 7 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| |
| | 2,4 n | | 24 | | 12 | |
======================================
b)
| | | | (2,4 n) ! | |
I Ω I = | = |
| |
| | | 2*(2,4n − 2) ! | |
I A I = n*1,4 n = 1,4 n
2
| | 1,4 n2 | | 1 | |
P(A ) = |
| = |
| |
| | | (2,4 n) ! | |
| | | 2*( 2,4 n − 2) ! | |
| | 2 | |
n = 15
======
1,4 n = 1,4 *15 = 21
razem
15 + 21 = 36
=============
Ta klasa liczy 36 uczniów.
======================
19 mar 17:27
Patronus: Ale zaćmienie umysłu − jak czarna dziura

Dziękuję Janek191 za poprawkę
20 mar 08:16