prawdopodobieństwo
Młoda: Doświadczenie polega na rzucie dwiema symetrycznymi sześciennymi kostkami. Które ze zdarzeń
jest bardziej prawdopodobne: A− suma wyrzuconych oczek jest równa 8; B− iloczyn wyrzuconych
oczek jest równy 12
19 mar 15:30
Janek191:
I Ω I = 6
2 = 36
Mamy
A = { ( 2;6),(3;5),(4;4),(5;3),(6;2) }
I A I = 5
oraz
B = { ( 2;6),(3;4),(4;3),(6;2) }
I B I = 4
więc
| | 5 | | 4 | |
P( A ) = |
| > P(B) = |
| |
| | 36 | | 36 | |
Odp. P( A) > P( B )
================
19 mar 17:35
Janek191:
I Ω I = 6
2 = 36
Mamy
A = { ( 2;6),(3;5),(4;4),(5;3),(6;2) }
I A I = 5
oraz
B = { ( 2;6),(3;4),(4;3),(6;2) }
I B I = 4
więc
| | 5 | | 4 | |
P( A ) = |
| > P(B) = |
| |
| | 36 | | 36 | |
Odp. P( A) > P( B )
================
19 mar 17:36