jawol komendante
Kipic: Niemam pojęcia jak narysować proszę pomoc
Sześcian o krawędzi a przecięto płaszczyzna przechodzaca przez przekatna dolnej podstwy i
nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem a . Wyznacz pole tego przekrosju jeśli
a) =30
Niemam pojęcia jak narysować proszę pomoc ?
Z góry dziekuje za pomoc
19 mar 15:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
o w ten sposób
a skąd wiem że płaszczyzna nie przebije górnej podstawy bo kąt a=30o i tu się kłania
√3
x
√3
√3
a√2
√6
tg30o =
−>
=
−> x =
*
=
a <a
3
d/2
3
3
2
6
19 mar 15:10
Kipic: wielkie dzięki wlasnie chodziło mi o to że nie przebije tej podstawy