prawdopodobieństwo
Młoda: Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że rzucając trzema symetrycznymi sześciennymi kostkami do
gry, wyrzucimy sumę oczek równą 16.
I po kolei jak to dokładnie zrobić
lol: rozpisujesz 16 na sume 2 liczb:
16 = 1 + 15 −> 15 nie dostaniesz z 2 kostek
16 = 2 + 14 −> to samo
16 = 3 + 13 −> to samo
16 = 4 + 12 −> {4, 6, 6} 1 opcja
16 = 5 + 11 −> {5, 6, 5} 2 opcja
16 = 6 + 10 −> {6, 5, 5} 3 opcja
16 = 7 + 9 −> niemozliwe
16 = 8 + 8 −> niemozliwe
traktujac rzuty jako ciag uporzadkowanych elementow:
| | 3! | |
w 1 opcji masz: |
| mozliwosci |
| | 2 | |
w 3: ten sam zbior co przy 2 opcji, wiec 0 dodatkowych mozliwosci
razem 3 + 3 + 0 mozliwosci = 6 sprzyjajacych
|Ω| = 6
3