matematykaszkolna.pl
dystrybuanta mamba: mam podana taka funkcje gestosci: 0 dla x≤1 f(x)= { 2x3 dla x>1 jak cos to w mianowniku jest x3, bo slabo widac przez kreska ulamkowa mam obliczyc dystrybuante i EX. wiem jak to sie robi, zadanie wydaje sie latwe.. tylko pierwszy raz spotykam sie z przypadkiem, gdy tylko jedna liczba "jest na granicy". wiem, ze pisze w taki sposob, ze moze ciezko zrozumiec o co mi chodzi.. ale mniej wiecej to mam na mysli, ze np wczesniej spotykalam sie z funkcjami, ktore mialy inny wzor np dla x<0, pozniej jakis tam dla przedzialu [1,2] i inny dla x>2.. i wtedy sprawa prosta.. ale kompletnie nie wiem jak ugryzc to zadanie.. podziele sobie na I przedzial, czyli x≤1 to dystrybuanta=0, a ten drugi juz mam od x do ∞.. i pewnie to musze jakos rozbic..ale nie wiem w jaki sposob sie takie zadania robi emotka wiem, ze troche namieszlam, ale mam nadzieje, ze da sie zalapac o co mi chodzi.. z gory dzieki!
19 mar 14:08
Artur_z_miasta_Neptuna: nic nie rozbijasz ... obliczasz całkę oznaczoną ∫1x f(x) dx = F(x)
19 mar 14:11
mamba: ok, dystrybuanta wyszla 1− 1x2 ii pierwsze pytanie.. to tak sie zastanawiam, dlaczego nie=1.. tzn chodzi mi o to, ze dla ostatniego przedzialu powinna byc rowna 1.. przynajmniej tak jakos zawsze wczesniej mi wychodzilo.. a druga sprawa.. to mam problem z EX.. licze calke 2∫1x*x−3*dx i otrzymuje cos takiego: ∞ −2* 1x|1 ii tutaj moj problem, gdyz nie wiem jak traktowac ta nieskonczonosc.. tzn tak mysle, ze jakbym potraktowala 1 jako granice to by mi dalo 0 i cale EX=2.. i tak jest w odpowiedziach,ale nie wiem czy moge w ten sposob to robic
19 mar 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna: ale ostatnim "przedziałem" jest []
 1 
limx−> F(x) = limx−> (1−

) = [1−0] = 1 i się wszystko zgadza
 x2 
19 mar 15:00
Artur_z_miasta_Neptuna: jeżeli masz '' w symbolu całki to "przechodzisz" do granicy (x−>) i badasz jaką wartość przyjmuje ów granica
19 mar 15:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
−2 −2 −2 

|1 = (lim{x−>}

) − (

) = 0 − (−2) = +2 emotka
x2 x2 12 
19 mar 15:02
mamba: oki, super dzieki! tak wlasnie wpadlam na to, ze o granice chodzi,ale nie wiedzialam na ile to kwestia przypadku, a na ile faktycznie o to chodzi
19 mar 15:35