dystrybuanta
mamba: mam podana taka funkcje gestosci:
0 dla x≤1
f(x)= {
2x3 dla x>1
jak cos to w mianowniku jest x
3, bo slabo widac przez kreska ulamkowa
mam obliczyc dystrybuante i EX. wiem jak to sie robi, zadanie wydaje sie latwe.. tylko pierwszy
raz spotykam sie z przypadkiem, gdy tylko jedna liczba "jest na granicy". wiem, ze pisze w
taki sposob, ze moze ciezko zrozumiec o co mi chodzi.. ale mniej wiecej to mam na mysli, ze np
wczesniej spotykalam sie z funkcjami, ktore mialy inny wzor np dla x<0, pozniej jakis tam dla
przedzialu [1,2] i inny dla x>2.. i wtedy sprawa prosta.. ale kompletnie nie wiem jak ugryzc
to zadanie.. podziele sobie na I przedzial, czyli x≤1 to dystrybuanta=0, a ten drugi juz mam
od x do ∞.. i pewnie to musze jakos rozbic..ale nie wiem w jaki sposob sie takie zadania robi

wiem, ze troche namieszlam, ale mam nadzieje, ze da sie zalapac o co mi chodzi..
z gory dzieki!
19 mar 14:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
nic nie rozbijasz ... obliczasz całkę oznaczoną
∫1x f(x) dx = F(x)
19 mar 14:11
mamba: ok, dystrybuanta wyszla 1− 1x2 ii pierwsze pytanie.. to tak sie zastanawiam, dlaczego
nie=1.. tzn chodzi mi o to, ze dla ostatniego przedzialu powinna byc rowna 1.. przynajmniej
tak jakos zawsze wczesniej mi wychodzilo..
a druga sprawa.. to mam problem z EX.. licze calke 2∫1∞x*x−3*dx i otrzymuje cos takiego:
∞
−2* 1x|1 ii tutaj moj problem, gdyz nie wiem jak traktowac ta nieskonczonosc.. tzn tak
mysle, ze jakbym potraktowala 1∞ jako granice to by mi dalo 0 i cale EX=2.. i tak jest w
odpowiedziach,ale nie wiem czy moge w ten sposob to robic
19 mar 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale ostatnim "przedziałem" jest [
∞]
| | 1 | |
limx−>∞ F(x) = limx−>∞ (1− |
| ) = [1−0] = 1 i się wszystko zgadza |
| | x2 | |
19 mar 15:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli masz '∞' w symbolu całki to "przechodzisz" do granicy (x−>∞) i badasz jaką wartość
przyjmuje ów granica
19 mar 15:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
| −2 | | −2 | | −2 | |
| |1∞ = (lim{x−>∞} |
| ) − ( |
| ) = 0 − (−2) = +2  |
| x2 | | x2 | | 12 | |
19 mar 15:02
mamba: oki, super dzieki! tak wlasnie wpadlam na to, ze o granice chodzi,ale nie wiedzialam na ile to
kwestia przypadku, a na ile faktycznie o to chodzi
19 mar 15:35