planimetria
Maciek: Punkt P leży na zewnątrz koła o promieniu r i jest odległy od jego środka o 9. Sieczna
poprowadzona z punktu P przecina brzeg koła w punktach K i L takich, że |PK|=5, |KL|=6.
Wyznacz promień tego koła.
19 mar 13:22
Janek191:
Mamy
I PK I * I PL I = x* ( x + 2r)
x + r = 9 ⇒ x = 9 − r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Po podstawieniu danych otrzymamy
5* 11 = ( 9 − r)*( 9 − r + 2r)
55 = (9 −r )*(9 + r)
55 = 81 − r2
r2 = 81 − 55 = 26
r = √26 ≈ 5,1
======
19 mar 14:30
pigor: ..., otóż dla każdej prostej przechodzącej przez punkt P
i przecinającej okrąg, iloczyn odległości punktu P od punktów
przecięcia z okręgiem ma tę samą wartość, więc tu niech
O − środek okręgu , to z warunków zadania masz
PK*PL= (OP+r)((OP−r) ⇔ 5*(5+6)= (9+r)(9−r) ⇔ 5*11=81−r
2 ⇔
⇔ r
2= 81−55 ⇔ r
2 = 26 ⇒
r = √26 ≈ 5,1 . ...
19 mar 14:32
pigor: ... o kurcze ...

jaka zgodność treści

, no i prawie czasu , ...
19 mar 14:35