Planimetria
Michał: W trójkącie prostokątnym długość jednej z przyprostokątnych jest dwa razy mniejsza od długości
środkowej poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego. Wyznacz stosunek pola koła opisanego na
tym trójkącie do pola koła wpisanego w ten trójkąt.
19 mar 13:13
Eta:

P
1(koła opisanego) = 4πR
2
x
2= 16R
2− R
2⇒ x=R
√15
| | a+b−c | | R+R√15−4R | | R | |
rw= |
| = |
| = |
| (√15−3) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P
2(koła wpisanego)= πr
2=....
| P1 | |
| = ....... dokończ.... ( i usuń niewymierność z mianownika |
| P2 | |
19 mar 19:40
ICSP: już wiem czego mi brakowało

Zapomniałem ze w trójkącie prostokątnym środkowa jest równa promieniowi okręgu opisanego

Dziękuję
Eta
19 mar 19:44
Eta:
19 mar 19:45