Asymptoty
Makaveli: Asymptoty
| | 2x2+x−6 | |
Dla krzywej Kf:y=f(x), gdy f:R\{−4,2}→R oraz f(x)= |
| |
| | x2+2x−8 | |
Wychodza mi ułamki i nie jestem pewny czy to dobrze. A jak dobrze to dalej wyliczyc
niepotrafie.
19 mar 11:52
huehuehue: jakie ulamki Ci wychodza ? i czego nie potrafisz obliczyc ? granic ?
19 mar 12:53
Makaveli: Otóż zastanawia mnie czy dobrze to robie.
f(x)=2x
2+x−6 Δ=7 x
1=−2, x
2=1
12
f(x)=x
2+2x−8 Δ=6 x
1=−2
12 x
2=3
12
| | (x+2)(x−112) | |
czyli f(x)= |
| |
| | (x+212)(x−312) | |
teraz pionową powinienem wyliczac z uproszczonego f(x) (x+2)(x....) czy z głównego 2x
2+x.....?
| | −11 | |
bo jeżeli licze z uproszczonego to wychodzi mi wynik pionowej lim(x→−4)= |
| , |
| | −1112 | |
ale tak naprawde waham się czy to jest dobrze.
19 mar 13:48
huehuehue: wyznaczajac asymptoty zaczynasz od dziedziny
u Ciebie
x
2+2x−8≠0
| | −b−√Δ | | −2−6 | |
Δ=36 x1= |
| = |
| =−4 |
| | 2a | | 2 | |
x2=2
czyli dziedzina x∊R\{−4,2} (miales to podane w zadaniu od razu)
czyli liczysz granice lim x→−4
+ oraz 4
− i przy x−−−> 2
+ i 2
−
potem sprawdzasz asymptote ukosna
19 mar 14:03
Makaveli: NIe wiem jak mi wyszły te ułamki.
Tak czy inaczej fajnie to wygląda
pionowa tak wyglada, wydaje mi sie ze dobrze.
| | 2(−4)2+(−4)−6 | | 28 | |
lim(x→−4+) |
| = |
| |
| | (−4)2+2(−4)−8 | | 16+ | |
| | 2(−4)2+(−4)−6 | | 28 | |
lim(x→−4−) |
| = |
| − Te 2 wyniki mówią mi |
| | (−4)2+2(−4)−8 | | 16− | |
czy asymptota dana istnieje? w tym wypadku asymptota z x=−4 nie istnieje tak?
| | 2(2)2+(2)−6 | | 4 | |
lim(x→2+) |
| = |
| |
| | (2)2+2(2)−8 | | 0+ | |
| | 2(2)2+(2)−6 | | 4 | |
lim(x→2−) |
| = |
| − Za to asymptota z x=2 istnieje, |
| | (2)2+2(2)−8 | | 0− | |
dobrze myśle?
| | f(x) | |
Jak wygląda obliczanie asymptoty ukośnej? wiem ze stosuje sie wzór A=Lim(x→∞) |
| tylko |
| | x | |
pod f(x) zastosowac ktore rownanie? w ogóle jak to ma wyglądac?
| 2x2+x−6 | |
| === U {2x 2+x−6}{x 2+2x−8} |
| x2+2x−8 | |
19 mar 15:54
huehuehue: 
policze powoli
lim
| | 2(−4)2+(−4)−6 | | 32−4−6 | | 22 | |
x−4 |
| = |
| = |
| =∞ |
| | (−4)2+2(−4)−8 | | 16−8−8 | | 0 | |
licze z prawej
−4
+ ,np 3,99999999
lim
x−>−4
+ =−
∞
lim
x−−>−4
−=+
∞
masz asymptote pionowa przy x−−>−4
to samo zrob z 2
co do ukosnej
wzor na asymptote ukosna
y=ax+b
b=limx x−−>
∞ f(x)−ax
gdy a=0 a b=,np 3 to masz asympote pozioma
19 mar 16:19