Prosze pomózcie
maja : dany jest trójkąt prostokatny równoramienny o przeciwprostokątnej AB gdzie A(−5,3) B(−5,5)
Oblicz pole koła
a) wpisanego w ten trójkąt
b) pole powstałego pierscienia
c) koła opisanego na tym trójkacie
19 mar 11:43
irena_1:
a, b− przyprostokątne
c− przeciwprostokątna
R− promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym o bokach a, b, c
r− promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
a+b=c+2r
a=b
c=|AB|=2
R=1
a
√2=2
a=
√2
2
√2=2+2r
2r=2
√2−2
r=
√2−1
a)
P
w=πr
2=π*(
√2−1)
2=(3−2
√2)π
c)
P
o=πR
2=π
b)
P
p=π(1−3+2
√2)=π(2
√2−2)=2π(
√2−1)
19 mar 11:54
artur miast z mat to z tel:
c)średnica okręgu opisanego d=√(−5+5)2+(3−5)2=2−o ile dobrze
przepisałem
19 mar 12:06