opór zastępczy
borysss44:

oblicz opór zastępczy oporników
19 mar 11:25
aniabb:
Rg =r1+r2
Rd =r3+r4
19 mar 11:31
borysss44: co to Rd ?>
19 mar 11:32
borysss44: jak to polaczyc rownolegle r143 oraz r2r4 + R5 ?
19 mar 11:34
ssak:
Rd to Rezystancja zastępcza r3 i r4
19 mar 11:34
ssak:
Chwila bo widzę, że się gubisz. W poprzednim temacie wytłumaczyłem jak to działa.
r
1 i r
2 są szeregowo połączone więc się sumują i dają r
12
r
3 i r
4 są szeregowo połączone więc się sumują i dają r
34
r
12 i r
34 są równolegle połączone więc dają stosunek ich iloczynu do ich sumy, czyli:
| | r12 * r34 | |
r14 = |
| |
| | r12 + r34 | |
r
14 i r
5 są szeregowo połączone więc się sumują i dają r
z, rezystancję zastępczą układu
19 mar 11:37
borysss44: A dlaczego nie mozna zrobić w ten sposób
równolegle polaczyć r1 z r3 oraz r2 z r4 i do tego dodać r5
19 mar 11:38
borysss44: a tak nie mogloby być
r1*r3 / r1+r3 + r2*r4 / r2+r4 + R5
19 mar 11:40
ssak:

Innymi słowy kolejne etapy wyglądać będą tak jak na rysunku.
19 mar 11:42
ssak:
r1 nie jest równolegle z r3, tylko szeregowo z r2, a później równolegle z (r3 + r4)
19 mar 11:43
ssak:
prąd I rozdziela się na początku na 2 inne prądy, pierwszy I1 przechodzi przez r1 i r2, a
drugi I2 przez r3 i r4, a potem te prądy I1 i I2 się łączą i dają pierwszy prąd I.
To nie jest WiFi tak jak Ty chcesz zrobić, prąd tak nie przejdzie, że przez r1 a później przez
r3 i wraca do r2
19 mar 11:46
borysss44: czyli jak to ropzisac bo juz sie pogubilem totalnie;;
19 mar 11:47
ssak:

A tak jak Ty właśnie mówisz to będzie inny układ, taki jak na rysunku.
19 mar 11:49
ssak:
Tak jak na początku z r12
19 mar 11:49
19 mar 11:51
borysss44: czyli tak : szeregowo 1 z 2 potem rownolegle 1 z 3i4 i potem dodac R5
19 mar 11:51
ssak:
początek dobry
( (szeregowo 1 z 2) równolegle z (szeregowo 3 z 4) ) szeregowo z 5
19 mar 11:53
ssak:

Jak nadal nic to rysujesz sobie prądy, to wtedy wiesz którędy on idzie.
Po kolei jak strzałka biegnie. Jak się rozkłada to wiadomo, że będzie równolegle dalej, a jak
przechodzi sobie dalej to będzie szeregowo.
19 mar 11:56
borysss44: R1,2 = r1 + r2 szeregowo 1 z 2
1/r1,3,4 = 1/r1 * 1/r3 * 1/r4 = r3*r4+r1*r4+r1*r3 / r1*r3*r4
odwracamy i mamy ...
19 mar 11:58
ssak:
To podstaw sobie jakieś wartości pod oporniki i policz najpierw moim sposobem a później swoim.
mój:
r
1 = 2Ω
r
2 = 2Ω
r
3 = 4Ω
r
4 = 4Ω
r
5 = 1Ω
r
12 = 4Ω
r
34 = 8Ω
| | 4*8 | | 4*8 | | 8 | | 2 | |
r14 = |
| = |
| = |
| = 2 |
| Ω |
| | 4+8 | | 4(1+2) | | 3 | | 3 | |
Twój:
r
12 = 4Ω
| | 2*4*4 | | 4*4 | | 16 | | 1 | |
r134 = |
| = |
| = |
| = 3 |
| Ω |
| | 2+4+4 | | 1+2+2 | | 5 | | 5 | |
nawet jak coś dodasz to i tak inny wynik jest. Czaisz bazę?
19 mar 12:04
borysss44: a moglbys to rozpisać tylko nie na przykladach tylko na symbolach r1 itd ? prosze cie.. i
wtedy jeszce bede analizowal dokladniej ?
19 mar 12:06
ssak:
OK, przykład a. stąd:
https://matematykaszkolna.pl/forum/193441.html
zaczynamy od góry do dołu, mamy r
1 i r
2 szeregowo, czyli
r12 = r1 + r2
| | r3*r4 | |
niżej mamy r3 i r4 równolegle, czyli r34 = |
| |
| | r3 + r4 | |
| | r12*r34 | |
z tego mamy, że r12 i r34 są równolegle więc r14= |
| |
| | r12+r34 | |
r
14 jest szeregowo z r
5, więc
rz = r14+r5
Jeżeli zastępujemy rezystancje to w jednorazowym zastępowaniu (np. r
12) biorą udział TYLKO 2
rezystancje. Aby zastąpić 3 rezystancje w różnych konfiguracjach, np r
1 i r
2 szeregowo a r
3
równolegle, to NIE MIESZAMY tych trzech rezystancji w jednym zastępowaniu.
19 mar 12:18
borysss44: ok co nieco rozumiem . ale i tak słabo. dzieki jednak fizyka to zło
19 mar 12:26
ssak:
Ale jakże przydatne zuo
19 mar 12:31
borysss44: no nie wiem nie wiąże przyszlosci z fizyką , ani tymabrdziej studiów..
19 mar 12:32