ostorsłupy
MONIKAAAAA: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma 8 cm, a wysokość ściany bocznej ma 3
cm. oblicz objętość i pole całkowite tej bryły. Wyznacz sinus kąta nachylenia ściany bocznej
ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
19 mar 11:03
irena_1:
| | 4√3 | | 48 | | 129 | |
h2=32+( |
| )2=9+ |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
| | 1 | | √129 | |
Pb=3* |
| *8* |
| =4√129cm2 |
| | 2 | | 3 | |
P
c=16
√3+4
√129=4(4
√3+
√129)cm
2
| | 3 | | 9 | | 9√129 | | 3√129 | |
sinα= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | | | √129 | | 129 | | 43 | |
19 mar 12:39