ostrosłupy
MONIKAAAAA: Błagam o szybką pomoc!
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma 8 cm, a wysokość ściany bocznej ma 3
cm. oblicz objętość i pole całkowite tej bryły. Wyznacz sinus kąta nachylenia ściany bocznej
ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
19 mar 11:02
ssak:

Po pierwsze, rysunek, potem oznaczenia, wypisanie potrzebnych wzorów a na końcu obliczenia.
Rysunek jest, potrzebne wzory:
| | Pp * H | |
Objętość ostrosłupa: V = |
| |
| | 3 | |
Pole całkowite: P
c = P
p + 3P
b
| | a2√3 | | 82√3 | |
Pp = |
| = |
| = ... |
| | 4 | | 4 | |
| | a * h | | 8 * 3 | |
Pb = |
| = |
| = ... |
| | 2 | | 2 | |
P
c = ...
| | a√3 | | 8 * √3 | |
h = |
| = |
| = ... |
| | 2 | | 2 | |
H2 +
x2 =
32
H2 = 9 −
x2
H =
√9 − x2 = ...
Tam gdzie kropki należy policzyć

Powodzenia
19 mar 11:22