confused
onj: dlaczego 1 przy dzieleniu przez 3 daje reszte 1 ?

!
19 mar 09:27
krystek: 1:3=0 r1 ponieważ 0*3+1=0+1=1
19 mar 09:30
onj: dziękujemmm
19 mar 09:33
onj: to troche dziwne na logike, bo na ile moze sie dzielić 1 oczywiśćie ze sie podzieli 1 cala na
3 czesci ale nie na liczby naturalne, to taka wersja okrojona ze masakra a reszta z jednej
calej podzielonej na 3 to moze wyjsc nawet π w przyblizeniu po rozwinieciu okresowym
nieskonczonym
19 mar 09:39
krystek: Dzielenie całkowite
| | 1 | |
Tak powstały ułamki 1:3= |
| |
| | 3 | |
ale ile razy 3 mieści się w 1 odpowiedziałeś w I klasie ,że nie mieści się.
Dlatego 1:3=0 i zostaje reszta 1
5:3=1 i zostaje reszta 2 Logiczne?
19 mar 09:42
onj: tak ulamki czyli podzielność liczb , jasne jak slońce ,dzieki
19 mar 09:44
krystek: To dobrze ,że nie masz już wątpliwości.
19 mar 09:47