stereometria
Jack: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi bocznej równej 8. Ściana boczna jest
nachylona do krawędzi podstawy pod kątem 60 stopni. Wyznacz V ostrosłupa oraz kąt nachylenia
krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ostrosłupa.
19 mar 00:26
Jack: Proszę o pomoc !
19 mar 00:49
dero2005:

l = 8
a = 8
H =
√l2 − (23hp)2 =
√82 − (83√3)2 =
√64 − 643 =
√1283 =
=
83√6
| | Pp*H | | 16√3*83√6 | | 128 | |
V = |
| = |
| = |
| √2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | H | | 83√6 | | √6 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | l | | 8 | | 3 | |
α = 54
o44'8''
19 mar 07:49