matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz długości pozostałych boków.
Julia:
Oblicz długości boków, jeśli:
8
a) a=3, cosα=
17
b) a=
√
6
, cosα=0,5
18 mar 23:58
monika:
x
a) cosα=
y
8
x
=
17
y
8y=17x y=2,125x
3
sinα=
y
3
sinα=
2,125x
24
sinα=
17 x
teraz korzystam z jedynki trygonometrycznej :
24
8
(
)
2
+ (
)
2
= 1 (obliczasz x)
17 x
17
x= 1,6 teraz podstawiasz do: y=2,125x y=2,125 * 1,6= 3,4 w przykładzie b postepujesz podobnie
19 mar 00:32
Julia:
Dziękuję
czyli coś dzwoniło tylko nie wiadomo, w którym kościele
19 mar 01:08