analityczna
pinguin: jeszcze takie zado z g, analitycznej:
Punkt A=(4,−3) jest wierzchołkiem kwadratu ABCD. Wiedząc, że jedna z przekątnych kwadratu
zawiera się w prostej y=0.5x, wyznacz współrzędne wierzchołków tego kwadratu oraz oblicz pole
kwadratu
18 mar 22:42
pinguin:
18 mar 23:48
Mila:

AC⊥k, A=(4,−3)
Prosta AC:
y=−2x+b i przechodzi przez punkt A
−3=−2*4+b⇔b=5
y=−2x+5 w tej prostej zawiera się druga przekątna
Wsp. punktu S
S=(2,1) jest środkiem AC
| | xc+4 | | yc+(−3) | |
2= |
| , i 1= |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
C=(0,5)
Dokończysz?
19 mar 00:03