szeregi
Michał: mam wykazać zbieżność podanego szeregu
korzystam z kryterium d'Alamberta
| (n+1)n*(n+1) | | (2n)! | | | |
| * |
| = |
| = |
| (2n)!*(2n+1) | | nn | | 2n+1*nn | |
i wychodzi mi że szereg jest rozbieżny. Co robię źle ?
18 mar 22:16
Michał: | | e | |
zapomniałem dopisać lim w poniższych obliczeniach. Granica wynosi |
| |
| | 2 | |
18 mar 22:21
Krzysiek: jeżeli an=(2n)!
to an+1=(2(n+1))!=(2n)!(2n+1)(2n+2)
18 mar 22:22
Michał: Tak to jest jak się próbuje robić na skróty

Dzięki
18 mar 22:24