jh
nik: robiłam to zadanie naprawde długo prosze o pomoc
Dla jakiej wartości β∊(0;π) równanie (4−√15)x + (4+√15)x =2ctgβ ma
dwa różne rozwiązania rzeczywiste?
i moja odp.
[(4−√15)(4+√15)]x
(4−√15)x + (4+√15)x =
+ (4+√15)x =
(4+√15)x
1
+(4+√15)x = (4+√15)−x + (4+√15)x =2m m=ctgβ
(4+√15)x
(4+√15)x=t
i obustronnie razy (4+√15)x
1+(4+√15)2x = 2m(4+√15)x
1+t2 − 2mt=0
Δ>0
Δ=4m2 −4=4(m−1)(m+1)
m∊(−∞;−1)U(1;∞)
−1≥ctgβ≥1 ⇒⇒⇒ ctg∊(0;π/4)u(3/4π:π)
18 mar 22:12
nik: czy to jest dobrze bo mi się zdaje że nie
18 mar 22:13
nik: pomozecie prosze
18 mar 22:17
nik:?
18 mar 22:31
jikA:
Skoro Ci wyszło że m ∊ (−∞ ; −1) ∪ (1 ; ∞) to czemu piszesz że ctg(β) ∊ [−1 ; 1]?