wykaż że... funkcja wymierna
wojtek: | | 2x | |
f(x)= |
| Wykaż, że jeśli a>b≥1, to f(a)<f(b) |
| | x2+1 | |
Kompletnie nie wiem co zrobić. Jak ktoś może, to niech rozwiąże.
18 mar 22:12
jikA:
a > b ⇒ a − b > 0
f(a) < f(b) ⇒ f(a) − f(b) < 0
| | 2a | | 2b | |
f(a) − f(b) = |
| − |
| = |
| | a2 + 1 | | b2 + 1 | |
| 2a(b2 + 1) − 2b(a2 + 1) | |
| = |
| (a2 + 1)(b2 + 1) | |
| 2(ab2 + a − a2b − b) | |
| |
| (a2 + 1)(b2 + 1) | |
| | 2(ab2 + a − a2b − b) | |
Teraz pokażemy że wyrażenie |
| jest mniejsze od 0. |
| | (a2 + 1)(b2 + 1) | |
Mianownik (a
2 + 1)(b
2 + 1) jest zawsze większe od 0 dla a , b ∊ R.
Licznik 2(ab
2 + a − a
2b − b) = 2[ab(b − a) + a − b)]
2 > 0
ab > 0 ponieważ a , b > 0
b − a < 0 ponieważ a > b
a − b > 0 ponieważ a > b.
| | 2(ab2 + a − a2b − b) | |
Tak więc wyrażenie |
| < 0 czyli |
| | (a2 + 1)(b2 + 1) | |
f(a) < f(b) [f(a) − f(b) < 0] dla a > b ≥ 1.
18 mar 22:25
jikA:
Tam za szybko chciałem pokazać że spełnia.
2[ab(b − a) + a − b)] = 2[ab(b − a) − (b − a)] = 2[(b − a)(ab − 1)]
2 > 0
b − a < 0 ponieważ a > b
ab − 1 > 0 ponieważ a > b ≥ 1.
18 mar 22:28
wojtek: Dzięki serdeczne.
18 mar 22:34
pigor: ..., np. tak : z założenia
a>b i a>1 i b>1 ⇒ a−b>0 i ab>1 ⇔
a−b>1 i ab−1>0,
więc
| | 2a | | 2b | | 2a(b2+1)−2b(a2+1) | |
f(a)−f(b)= |
| − |
| = |
| = |
| | a2+1 | | b2+1 | | (a2+1)(b2+1) | |
| | 2ab2+2a−2ba2−2b | | −2ab(a−b)+2(a−b) | |
= |
| = |
| = |
| | (a2+1)(b2+1) | | (a2+1)(b2+1) | |
| | −2(b−a)(ab−1) | |
= |
| < 0 ⇒ f(a)<f(b) . c.n.w. . ... |
| | (a2+1)(b2+1) | |
18 mar 22:54
jikA:
Przepraszam że znowu się czepiam pigor ale wyrażenie −2(b − a)(ab − 1) dla podanych
założeń jest większe od zera. Przez pomyłkę dałeś albo minus przed wyrażeniem
+2(b − a)(ab − 1) albo w nawiasie powinno być −2(a − b)(ab − 1). Pozdrawiam.
18 mar 22:59
pigor: ... dziękuję no tak masz rację , już czas na mnie iść odpoczywać.
18 mar 23:15