Problem z pochodną!
Krystian: f(x)= 2cos2(x2)sin(tg(1/x))
Mam problem z policzeniem tej pochodnej, może mi ktoś to obliczyć ?
18 mar 21:46
jikA:
| | 1 | |
2 * 2 * cos(x2) * [−sin(x2)] * 2x * sin[tg( |
| )] + |
| | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2 * cos2(x2) * cos[tg( |
| )] * |
| * (− |
| ) |
| | x | | | | x2 | |
18 mar 22:05
Mila:
(2cos
2(x
2)sin(tg(1/x)))'=
| | 1 | |
=−4cos(x2)*sin(x2)*2x*sin(tg( |
| ))+ |
| | x | |
| | 1 | | 1 | | −1 | |
+2cos2(x2)*cos(tg( |
| ))* |
| * |
| = |
| | x | | | | x2 | |
| | 1 | | 2cos2(x2)*cos(tg(1/x)) | |
=−8xcos(x2)*sin(x2)*sin(tg( |
| ))− |
| |
| | x | | x2cos2(1/x) | |
18 mar 22:17
asdf: Krystian, jeżeli chcesz to z postaci Mili możesz jeszcze zamienić (nie tylko to z resztą)
−8xcos(x
2)*sin(x
2) na:
−4xsin(2x
2)

Tak dla porządku
18 mar 22:29
jikA:
Mila trzeba było nie przekształcać tego wyrażenia tym już by się Krystian zajął
chciał żeby mu policzyć pochodną to policzyłem.
18 mar 22:34
Mila:
JIKA, nie widziałam Twojego wpisu, zaczęłam pisać, oglądałam film, a Ty napisałeś
pochodną. Staram się nie powielać rozwiązanych zadań.

Pozdrawiam.
18 mar 22:41
jikA:
Również pozdrawiam

.
18 mar 22:47