Oblicz wartość wyrażenia log .
Natallia:
log316 − 3log312 przez 3 + log24
18 mar 21:23
Natallia: log316 − 3log312 przez 3 + log24
18 mar 21:26
Michał: | | log316−3log312 | |
chodzi ci o |
| ? |
| | 3+log24 | |
18 mar 21:28
Michał: licznik:
| | 1 | |
log316−log31728=log3 |
| |
| | 108 | |
18 mar 21:31
Beti: może tak:
| log316−3log312 | | log324 − 3log3(4*3) | |
| = |
| = |
| 3+log24 | | 3 + 2 | |
| | 4log32 − 3(log322 + log33) | | 4log32 − 6log32 − 3*1 | |
= |
| = |
| = |
| | 5 | | 5 | |
18 mar 21:33
Natallia: dziękuje bardzo
18 mar 21:35
Michał: mianownik:
3log
22+log
24=log
28+log
24=log
232
dalej proponuje zrobić z tego logarytmy o tych samych podstawach i uprościć ten ułamek
18 mar 21:36
Michał: o Beti krócej to wyszło
18 mar 21:38
Beti:
18 mar 21:49