matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
kama:
wykaz, ze jesli S
n
, S
2n
, S
3n
oznaczaja odpowiednio sume n, 2n, 3n poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego (a
n
), to S
3n
= 3( S
2n
− S
n
) z gory dziekuje
18 mar 21:13
Mila:
S
3n
= 3( S
2n
− S
n
)
a
1
+a
1
+(3n−1)*r
2a
1
+(3n−1)*r
L=
*(3n)=3n*
2
2
a
1
+a
1
+(2n−1)*r
a
1
+a
1
+(n−1)*r
P=3*[
*(2n)−
*n]=wyłączam n
2
2
2*(2a
1
+(2n−1)*r)−2a
1
−(n−1)*r
=3n*[
]=
2
4a
1
+2(2n−1)*r−2a
1
−(n−1)*r
=3n*
]=
2
2a
1
+r(4n−2−n+1)
2a
1
+r*(3n−1)
=3n*
=3n*
=L
2
2
18 mar 22:38