funkcja liniowa
akante: proste k i l określone są równaniami y=2x−1 i y=0.5x+2 Prosta y =t przecina k i l odpowiednio
w punktach A I B
Długość odcinka AB wyraź jako funkcję zmiennej t
Wyznacz takie punkty A i B aby odległość odcinka AB była równa 3
jakby ktoś mógł to jakoś jasno wyjaśnić
18 mar 21:04
akante: podejmie sie ktos?
18 mar 21:25
Eta:
| | y+1 | | t+1 | |
A€ k: y= 2x−1 i A€m ⇒ xA= |
| } i yA= t to: A( |
| , t) |
| | 2 | | 2 | |
l: y= 0,5x+2 ⇒ 0,5x= y−2 ⇒ x= 2y−4
B € l : y=0,5x+2 i B€ m ⇒ x
B=2t−4 i y
B= t to:
B(2t−4,t)
| | 1 | |
|AB|= f(t) = √(xB−xA)2+(yB−yA)2= ............. = |
| *|3t−9| |
| | 2 | |
b) |AB|=3 ⇒ |3t−9|= 6 ⇒ |t−3|=2
to już myślę,że dasz radę .....
A
1(... , ....) , A
2(..., ...) B
1(..., ....) B
2(...., ...)
18 mar 21:39
Eta:
Bardzo fajne zadanko

Pozdrawiam .......
18 mar 21:45
akante: Dziękuję wszystko sie przyda już analizuję
18 mar 21:46
akante: Smaczna truskawa

a zadanko ciekawe
18 mar 21:46
Eta:
18 mar 21:47
Beti: wg mnie tak to leci:
A − pkt przecięcia prostej y = 0,5x+2 i prostej y = t, więc:
0,5x+2 = t
0,5x = t − 2 /*2
x = 2t − 4 czyli A = (2t−4; t)
B − pkt przecięcia prostej y = 2x − 1 i prostej y = t, więc:
2x − 1 = t
2x = t + 1 /:2
x = 0,5t + 0,5 czyli B = (0,5t+0,5; t)
|AB| = f(t) = √(0,5t + 0,5 − 2t + 4)2 = √(4,5 − 1,5t)2 = |4,5 − 1,5t|
|AB| = 3 <=> |4,5 − 1,5t| = 3
4,5 − 1,5t = 3 lub 4,5 − 1,5t = −3
1,5t = 1,5 1,5t = 7,5
t = 1 t = 5
więc:
|AB| = 3 dla A = (−2,1) i B = (1,1) lub A = (6,5) i B = (3,5)
18 mar 21:47
Eta:
18 mar 21:49
akante: eta to kobieta zagadka definitywnie

18 mar 21:53