Równanie
anaq: Julek i Asia są w sumie o 6 lat starsi od swojego brata Michała, ale każdy z nich z osobna jest
od niego młodsze − Julek o 7 lat, Asia o 2 lata. Ile lat mają wszyscy troje?
18 mar 20:25
krystek: J→x
A→y
M→z
I teraz ulóż sobie r−nia z warunków zadania
18 mar 20:29
anaq: a możesz ułożyć, bo ja nie bardzo wiem?
18 mar 20:31
krystek: Czytaj ze zrozumieniem!
18 mar 20:32
anaq: x+y+6=z
x−7=z
y−2=z
dobrze?
18 mar 20:35
krystek: jeżeli sa razem starsi to Michałowi trzeba dodać!
x+y=z+6
następne popraw
18 mar 20:37
b.: nie,
x+y+6 = z −−> to by oznaczało, że Julek i Asia są w sumie o 6 lat młodsi (bo trzeba do ich
sumy lat dodać jeszcze sześć, żeby dostać wiek Michała)
podobne błędy są dalej
zob. na przykład: x−7=z jest spełnione dla x=10 i z=3, czyli gdyby Julek miał 10 lat, a Michał
3 −− zgadza się?
18 mar 20:40
anaq: nie wiem, przecież to ma być równanie z jedną niewiadomą
18 mar 20:40
krystek: razem mają 8+13+15
18 mar 20:47
anaq: krystek, napisz proszę równanie
18 mar 20:47
krystek: razem maja 8+13+15=..
18 mar 20:48
anaq: sam wynik nic mi nie mówi, bo nie wiem jak powinno wyglądać równanie
18 mar 20:50
krystek: x+y=z+6
x+7=z
y+2=z
______
18 mar 20:51
anaq: czyli z tego wynika:
z−7+z−2=z+6
18 mar 21:03