planimetria
Alaa: Na odcinku AB o długości 20 cm obrano punkt C i zbudowano dwie figury. Wyznacz położenie punktu
C tak aby suma tych figur była najmniejsza jeżeli te figury to:
a) kwadrat o boku AC i kwadrat o boku BC
b) kwadrat o boku AC oraz półkole o średnicy BC
c) kwadrat o boku AC oraz trójkąt równoboczny o boku BC
18 mar 20:25
Mila:

a)
P
f=x
2+(20−x)
2 i x<20
P
f=x
2+400−40x+x
2
P
f=2x
2−40x+400
Funkcja ma najmniejszą wartość w wierzchołku paraboli.
Dla C leżącego w połowie odcinka AB
b) rozwiązujesz podobnie
18 mar 21:22
Alaa: tylko że w b) wychodzi mi delta ujemna

i nie wiem czy dobrze rozwiązuje bo równanie układam
takie (20−x)2+∏(x/2)2
18 mar 22:24
Mila: A po co liczysz deltę?
Masz policzyć pierwszą współrzędną wierzchołka paraboli, co Ci przeszkadza ujemna Δ.
Masz obliczyć pole połowy koła.
18 mar 22:47
Alaa: aha czyli podstawiam to x które wyszło mi w podpunkcie a
18 mar 23:04
Mila:

P
□=(20−x)
2
parabola ma wartość najmniejszą w wierzchołku
| | 40 | | 20 | |
xw= |
| = |
| |
| | 2*(1/8π+1) | | 1/8π+1 | |
18 mar 23:36