Wielomiany
Nestea: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian p
w(x)=x10−1 p(x)=x−x2
18 mar 20:17
Eta:
P(x)=x(1−x) ⇒ x=1 v x=0
W(1) = ...
18 mar 20:19
Nestea: Hm. Zauważyłem że pierwsze wskazówki które się tu otrzymuje zawsze są nieprzydane.

Szanowna
Eto, to co napisałaś jest oczywiste, może jakieś działanie jak wykonać do przeklęte dzielenie,
bądź jakieś magiczne twierdzenie na jakim mógłbym się oprzeć? Będę bardzo wdzięczny,
pozdrawiam.
18 mar 20:40
ICSP: policz najpierw
w(0) oraz w(1)
później zastanów się w jakiej postaci będzie szukana reszta.
Jak już będziesz znał odpowiedzi na te pytania to zapraszam po więcej .
18 mar 20:42
Eta:
18 mar 20:42
akante: haha naprawde z tego co jestem na tym forum wiem jedno do ety z nalezytym szacunkiem!
18 mar 20:46
Nestea: w(0) to −1 a w(1) to 0

Reszta będzie pewnie dwumianem z x. Starałem się policzyć pisemnie, ale bez skutku ;=
18 mar 20:46
akante: jestem pomocna ale do czasu jak ja wkurzysz

prawda Eto?
18 mar 20:47
Nestea: Nadesłany uśmiech chyba nie świadczy o jakiejś irytacji

Staram się być kulturalny
18 mar 20:48
akante: Nie wiesz jak to z kobietami?

ten uśmiech może znaczyć więcej niż Rafaello
18 mar 20:52
Eta:
x10−1=(x−1)(x9+x8+x7+x6+x5+x4+x3+x2+x+1)
W(0) = −1(0+1)= −1=R
18 mar 20:53
ICSP: ale zapisz ten dwumian jakoś ładnie − właśnie jego będziemy chcieli obliczyć
w(0) = −1 dobrze
w(1) = 0 dobrze
18 mar 20:55
ICSP: Eta zła reszta Ci wyszła
18 mar 21:00
irena_1:
R(x)=ax+b
W(0)=R(0)=a*0+b=−1
W(1)=R(1)=a*1+b=0
b=−1
a−1=0
a=1
R(x)=x−1
19 mar 09:20