Wzory skróconego
lola1996: sinα4 + cosα4
Jak to rozpisać?
18 mar 20:02
ICSP: zapisz to porządnie. Teraz wygląda to jak :
sin (α4) + cos (α4) a z tym już nie ma sensu nic robić.
18 mar 20:04
lola1996: ok, a jak rozpisać sin4α + cos4α
18 mar 20:08
Eta:
| | 1 | |
(sin2α+cos2α)2−2sin2α*cos2α= 1− |
| sin22α |
| | 2 | |
18 mar 20:09
ICSP: teraz lepiej to widać

sin
4x + cos
4x = sin
4x + 2 * sin
2x * cos
2x + cos
4 − 2 * sin
2 x * cos
2x =
| | 1 | | 1 | |
= (sin2x + cos2x)2 − |
| * (2 sinxcosx)2 = 1 − |
| sin2x |
| | 2 | | 2 | |
18 mar 20:10
Skipper:
(sin2α+cos2α)2−2sin2αcos2α=(1−√2sinαcosα)(1+√2sinαcosα)
18 mar 20:13
pigor: ..., otóż np. tak:
sin4α+cos4α= (sin
2α)
2+2sin
2αcos
2α+(cos
2α)
2−2sin
2αcos
2α =
= (sin
2α+cos
2α)
2−2sin
2αcos
2α = 1
2 −
12*4sin
2αcos
2α =
= 1 −
12 (2sinαcosα)
2= 1 −
12(sin2α)
2=
1 − 12sin22α . ...
18 mar 20:14
pigor: o
Skipper chyba tu dobrze zrozumiał ...

rozpisać

. ...
18 mar 20:16