matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzory
grander:
Wyznacz a i x
1
1
1
=
+
x
a
b
1 wrz 18:41
tim:
Bogdanie? AS−ie? Kto robi?
1 wrz 19:04
Eta:
1/ założ. x ≠0 , a≠0 b≠0
1
b +a
=
x
ab
ab
to: x =
, dla a≠ − b
b +a
2*/ podobnie:
1
1
1
=
−
a
x
b
1
b − x
=
a
bx
bx
to: a =
, dla b≠x
b −x
1 wrz 19:05
tim:
Oczywiście założenie dotyczy obydwóch podpunktów...
1 wrz 19:07
Michał KAS:
dzięki
1 wrz 21:15