trygonometria
potrzebuje was: prosze pomózcie, latwe a ja nie umiem

nie chca mi wyjsc wyniki, pliss!:((
18 mar 20:01
ICSP: tak
18 mar 20:05
potrzebuje was: pomożesz?
18 mar 20:08
irena_1:
1)
| 2sin2α−1 | | 2sin2α−sin2α−cos2α | | sin2α−cos2α | |
| = |
| = |
| = |
| sinα+cosα | | sinα+cosα | | sinα+cosα | |
| | (sinα+cosα)(sinα−cosα) | |
= |
| =sinα−cosα |
| | sinα+cosα | |
18 mar 20:08
ICSP: irena a skąd wiesz że właśnie to trzeba zrobić ?
18 mar 20:10
irena_1:
2)
| | sinα | | cosα | | sin2α+cos2α | | 1 | |
tgα+ctgα= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | cosα | | sinα | | sinα*cosα | | sinα*cosα | |
| sinα | | 1 | | sinα | | sinα*cosα | |
| : |
| = |
| * |
| =sin2α |
| cosα | | sinα*cosα | | cosα | | 1 | |
18 mar 20:12
irena_1:
Nie wiem, ale tak mi się wydaje. A przynajmniej uprościłam...
18 mar 20:13
potrzebuje was: tak własnie tak trzeba to uprościć. pofatygujesz się z drugim przykładem ? i dlaczego w
pierwszym wyszło na koniec sinα−cosα, a nie z plusem
18 mar 20:13
irena_1:
Nie wiem, ale tak mi się wydaje. A przynajmniej uprościłam...
18 mar 20:13
irena_1:
Bo się suma uprościła
18 mar 20:14
potrzebuje was: jej, no tak!

dziękuję
18 mar 20:18