ostrpsłupy
aga: Pomocy. krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 12 i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. obliczyć objętość i pole powierzchni całkowitej
ostrosłupa.
18 mar 19:55
krystek:

| | 2 | | a√3 | |
I teraz H= |
| h natomiast h= |
| |
| | 3 | | 2 | |
18 mar 20:01
dero2005:

l = 12
23h
p =
√l2 − H2 =
√122 − (6√2)2 =
√144 − 72 =
√72 = 6
√2
h
s =
√H2 − (13hp)2 =
√(6√2)2 − (3√2)2 =
√54 = 3
√6
| | a2√3 | | (6√6)2√3 | |
Pp = |
| = |
| = 54√3 |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
Pb = |
| a*hs = |
| *6√6*3√6 = 162 |
| | 2 | | 2 | |
P
c = P
P + P
b = 54
√3 + 162 = 54(
√3 + 3)
| | Pp*H | | 54√3*6√2 | |
V = |
| = |
| = 108√6 |
| | 3 | | 3 | |
18 mar 20:16