matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znaleźć rozkład zmiennej X
mioti:
Zmienna losowa X przyjmuje trzy możliwe wartości : x1;x2;x3=3 odpowiednio z prawdopodobieństwami 0,4; 0,3; p3. Znaleźć rozkład zmiennej X wiedząc ze wartość oczekiwana EX=1,9 oraz wariancja D
2
X=0,69
18 mar 19:42